top of page

Litt nyere historie, slik jeg husker den

(skrevet av Kyrre Havelin)


Da jeg ankom Spydeberg i 1968 som 7-åring var Skulberggården svært sentral i bybildet.
Postkontoret hadde deler av første etasje, med inngang fra gata. Støle tekstilfabrikk hadde det meste av resten, med unntak av et rom til en skomaker.
Som rakkerunger var hagen bak huset, der det er kommunal parkering nå, et enkelt slang-område om høsten. I og med at ingen lenger bodde i huset var både stikkelsbær, solbær og sure epler lette bytter for barnehender.

I kjelleren på Skulberggården var jeg med pappa på baneskyting. Spydeberg Skytterlag hadde en skytebane med 4 plasser, og jeg mener det var skyting hver mandag og onsdag. Muligens også på fredag, men da var vi jo i den nye svømmehallen på Hobøl og Spydeberg Ungdomsskole :-).

Etter at Spydeberg Skytterlag fikk ny fin bane i kjelleren på Hovin skole, flyttet vi i Speider'n i 1. Spydeberg inn i kjelleren. Min patrulje, Grevling, hadde første rommet til høyre ned trappa.

Vi var alltid best, unntatt når Rådyr en gang imellom glimtet til… mener jeg å huske…
Kristoffer Werner, daglig leder på Støle fabrikker, var også gründer og leder av Spydeberg Speiderlag, så det var vel sikkert «rimelig rimelig» for speideren å bruke denne kjelleren. 

 

Tiden går. Støle fabrikker bygget nytt og flyttet sør for gamle E-18, der VVS Comfort er nå.
Posten flyttet til nye flotte lokaler i Tunby-bygget på Tebo-senteret, og Skulberggården ble kjøpt opp og pusset opp av Prolog AS.

 

Profakt AS (factoring), Prosess AS (inkasso) og Prolog AS (eiendom) flyttet inn.
Alle svært lovende selskaper med høye ambisjoner. Jeg var ansatt som markedsfører i selskapene og hadde min arbeidsplass i bygget i ca. 1,5 år. Oljeprisfallet i 1985/86 utløste sterk uro. Vi fikk et solid aksjekrakk i oktober 1987, med påfølgende bankkrise og statlige overtagelser av DnC og Kredittkassa.

Eiendomsmarkedet falt som en stein og Prolog AS, tross iherdige forsøk, hadde ikke mulighet til fortsatt å være i markedet.
Jeg husker selv at Linda (min kone) og jeg hadde en boligrente på 16,8 % på førsteprioritetslån da vi kjøpte Osloveien 24 i 1987. Tøffe tider for alle.

 

Skulberggården ble da stående tomt en periode, før noen kulturvennlige familier kjøpte bygget og etablerte AS Skulberggården. Jeg mener å huske at blant annet Spydeberg Dramatiske Selskap brukte fasilitetene.

 

I 1989 startet Tommy Stubberud og jeg opp Respons ANS i Lysetun-bygget. Dette med hjelp av samme Kristoffer Werner, tidligere nevnt som daglig leder på Støle og boss i Speider’n.
 

Det ble etter hvert trangt for Respons AS på Lysetun, og vi fikk opsjon av kommunen på tomta vest for Hestengen, der Rema1000 er nå. Tegninger ble tegnet og konstruksjoner beregnet. Kommunen var involvert i samtaler og drøftinger om det nye bygget til Respons AS.
Rett før en beslutning, dukket muligheten opp for å kjøpe Skulberggården.

 

Vi grep denne sjansen og bygget var vårt i 1995.

Bygget var rammen for et svært kreativt og hektisk arbeidsmiljø der alle ofret mye for at vi skulle være de beste i vår bransje. I starten var det både produksjon av PC-merket «Lynx» og utvikling av programvare for kommunene. I 1998 valgte vi å satse 100 % på programvare og PC-avdelingen med 5 ansatte ble solgt til Askim.

 

Allerede etter et par år merket vi at vi også her fikk plassmangel. I år 1999 var ny 3. etasje ferdigstilt med kantine, møterom og kurslokaler. I min tid var vi på det meste 26 medarbeidere i bygget.
 

Da vi solgte Respons AS til Tieto Enator AS i 2004, var kravet at arbeidsplassene fortsatt skulle være i Spydeberg i minimum 10 år.
 

Siden Tieto flyttet ut i 2014 har bygget stått tomt. Det har vært forsøkt solgt som næringsbygg, men nye krav til universell utforming har gjort at bygget ikke lenger er attraktivt på dette markedet.

 

I oktober 2015 bestemte vi oss for å sette i gang med det vi egentlig har hatt lyst til lenge.
Nemlig å endre fra næring tilbake til bolig. Byggets plassering, midt mellom Hovin barneskole og Spydeberg ungdomsskole, rett ved fotballbaner, idrettshall og Fjellheim, er ideell.
At jernbanestasjonen er 50 meter unna er også gull. Spydebergs største arbeidsplass er nærmeste nabo. Så mer sentral beliggenhet er ikke mulig!

 

Nå blir bygget bestykket med 9 nye praktiske leiligheter. Alle med to soverom og egne verandaer. Alt innvendig som gulv, tak, vegger, dører og vinduer vil være nye.

 

Eiendommen vil gjerdes inn og vi vil opparbeide parkeringsplasser, samt en flott felles hage for trygg lek og sosialt samvær.

DETTE KOMMER TIL Å BLI FINT!

bottom of page